Akkerbouw

Nieuws 271 x bekeken

VS: Rusland manipuleert graangegevens

Washington – Rusland heeft veel meer graan dan de overheid zegt.

Er is in 2010 meer geoogst en het verbruik valt lager uit. De voorraad is groter dan de overheid aangeeft. Dat stelt de Amerikaanse landbouwraad in een rapport over de Russische graanmarkt. ”Er is 3 tot 6 miljoen ton graan meer geoogst dan officieel gemeld. Telers en provincies hebben extra schade door droogte gemeld om een hogere schadevergoeding te kunnen krijgen.”

De overheid zegt dat vorig jaar 68 miljoen ton graan is verbruikt. ”Begin vorig jaar werd uitgegaan van 77 miljoen ton”, schrijft de landbouwraad. ”Bovendien gaan analisten er vanuit dat er eind juni nog zeker 18 miljoen ton graan in voorraad ligt.”

Vorige maand beschuldigde de bond van graanhandelaren de overheid ook van manipulatie van de cijfers. Volgens de overheid is vorig jaar 60,9 miljoen ton graan geoogst. De Russian Grain Union (RGU) houdt het op 67 miljoen ton. ”Er lag 19,4 miljoen ton graan op voorraad, de grootste voorraad in twintig jaar. Er was genoeg graan beschikbaar. Het exportverbod, dat op 1 juli wordt opgeheven, was onnodig. Normaal importeert Rusland jaarlijks tot 1,5 miljoen ton graan. Tijdens het exportverbod is slechts 600.000 ton op de wereldmarkt gekocht.”Of registreer je om te kunnen reageren.