Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

USDA: historisch lage eindvoorraad mais

Washington - Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) heeft de raming voor de eindvoorraad mais na het seizoen 2011/2012 fors naar beneden bijgesteld.

Ging de organisatie in mei nog uit van 129,14 miljoen ton, nu wordt gerekend met een historisch lage eindvoorraad van 111,89 miljoen ton mais. De lage inschatting van de eindvoorraad stuwt mogelijk de maisprijzen.

De bijstelling is voor een groot deel het gevolg van de Chinese industrie en veehouderij, die veel meer mais lijkt te verbruiken dan verwacht. De totale wereldproductie is minimaal negatief bijgesteld, van 867,76 naar 866,18 miljoen ton. De beginvoorraad is 5 miljoen ton negatief bijgesteld.

De VS produceert in het seizoen 2011/2012 bovendien 6 miljoen ton minder. China produceert juist 6 miljoen ton meer dan waar eerder van uit is gegaan. De Chinese productie voor 2010/2011 is eveneens 5 miljoen ton omhoog bijgesteld, wat volgens Rabobank weer eens wijst op de moeite die analisten hebben met het inschatten van de Chinese markt.

Wanneer de raming uitkomt, stevent de wereld af op een eindvoorraad die zo groot is als 7 weken consumptie, wat een historisch zeer laag niveau betreft. Wel geeft de USDA aan dat de raming nog vroeg is: het Noordelijk Halfrond is nog niet geheel klaar met inzaaien en het Zuidelijk Halfrond begint pas over enkele maanden. De ramingen kunnen dus nog sterk wijzigen.

De 2011/2012-raming voor de EU is door de USDA gelijk gehouden op 59,29 miljoen ton. Alleen als de droogte nog weken aanhoudt kan de productie in met name Noord-Frankrijk onder druk komen te staan, rapporteerden landbouwattaché’s eerder.

De maisprijs wordt ook ondersteunt door onvrede binnen het kartel van olie-exporterende landen, Opec. De landen zijn het voor het eerst in 20 jaar oneens over het opvoeren van de productie, en hoge olieprijzen maken bijmenging van bio-ethanol (op basis van mais en suikerriet) doorgaans voordeliger.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  De enige oorzaak is de veel te snelle toename van de overgesubsidieerde ethanolproduktie,nu al 39,6% van alle mais in amerika Gegevens van de universiteit van Iowa het Ag Agricultural Marketing Resource Center -Renewable...Een toename van 5% per jaar de laatste 5 jaar ????? Dit kan de amerikaanse maisproduktie niet blijven leveren.Luzernegrond wordt massaal omgezet in maisland zodat het veevoer ook veel duurder wordt.,met deze 39,6% van alle mais wordt nog maar 10% van de benzine vervangen door etanol alleen voor benzinewagens Terwijl alle transport met diesel blijft rijden.Naar duurzame ethanolproduktie wordt niet gekeken in amerika ,men wil alleen aardolie uit de arabische landen vervangen en nieuwe banen scheppen.Het regenwoud gaat volledig weg door het onverantwoord subsidiebelijd van amerika en brazilie

 • no-profile-image

  Doordenker , Er worden nu ook houtsnippers uit Amerika gehaald. om hier de centrales groener te maken. Doordenker, vraag mij af hoeveel energie er verbruikt is voor het hier de oven in gaat, Kappen ,vervoeren , versnipperen, naar de schepen transporteren, over laden , varen, overladen , transport naar de oven, in de oven scheppen.
  Men wil dit nu nog verder opvoeren.
  De CDA ers willen ons voor de gek houden tot ze er bij neervallen.

 • no-profile-image

  a hamstra.De bioethanol fabrieken geven nu zelfs een prijstoeslag boven op de chicago maisprijs,zodat er nu nog meer dure mais in de ethanolfabriek verdwijnt.De voermais afnemers kunnen niet meer volgen.De veehouders kunnen nu het ethanol restprodukt duur kopen ,het struktuurloze destillergraan dat vooral in de zomer vol schimmels en rottings verschijnselen zit.En daardoor voor veel extra uitval bij melkkoeien zorgt.Bovendien zorgt de teelt en het ethanolfabricageproces voor veel extra verbruik van kunstmest,dieselolie en aardgas.Hoeveel????.Daarover zijn geen duurzaamheidsrapporten van te krijgen.De tekst in Boerderij nr 36 blz.20 klopt niet helemaal.Alle benzinepompen in amerika leveren nu het verplichte mensel 90% benzine+10% biodiesel.Die 10% verplichte bijmenging is nu ongeveer volzet Daar boven op wil men nu die flexpompen die dan een mengsel tot maximaal 85% ethanol en 15% benzine kunnen leveren.Dan kan de klantzelf kiezen meer of minder ethanol tot nu toe kon hij niet kiezen.De amerikanen zullen dan eerder minder ethanol tanken,ze zijn de hoge voedsel en olieprijzen al lang beu.De politiek kan beter een goede relatie met de olielanden nastreven,en er demokratische landen van maken.Zoals nu verschillende arabische landen nu al willen,inplaats van de moslims als terroristen te beschouwen.De taliban is alleen nog aktief in afghanistan waar de teelt en handel van drugs aanwezig is net zoals in mexico met zijn afrekeningen onder drugsbendes Dan kan de olieprijs wel dalen.Wedden dat er over 50 jaar als er voldoende herniewbare energie is,zoals zonnepanelen,windmolens enz.Er nog massaal aardolie in de grond blijft zitten zoals nu met de steenkool in zuid limburg enbelgie.Ook geert wilders kan de moslims beter helpen in hun land dan ze tegenwerken zoals hij nu doet.U

Of registreer je om te kunnen reageren.