Akkerbouw

Nieuws

Tarwe- en maisprijzen dalen 8 procent op termijnmarkt

Parijs – De tarwe- en maisprijzen zijn vorige week op de termijnmarkten in Parijs en Chicago bijna 8 procent gedaald.

Dat komt omdat speculanten hun winst nemen, de sterkere dollar en de negatieve economische vooruitzichten waardoor volgend seizoen wellicht minder graan nodig is.

In Parijs sloot het novembercontract voor maaltarwe vorige week vrijdag op 213 euro per ton. Daarmee is het contract in één week met 7,9 procent gedaald. In Chicago daalde het septembercontract voor tarwe in één week met 9,9 procent.

Ook de maisprijs moet een veer laten op de termijnmarkten. In Parijs sloot het novembercontract voor mais vrijdag op 207 euro per ton. Dat is een daling van 7,8 procent in één week. In Chicago sloot het maiscontract voor levering in december met 7,4 procent. Maandag daalden zowel in Parijs als Chicago de tarwe- en maisprijzen verder.

Koolzaad onttrekt zich enigszins aan de malaise op de termijnmarkt in Parijs. Het novembercontract sloot vrijdag op € 452,25 per ton. Dat is 1,7 procent lager dan vrijdag een week eerder.

Alleen de suikerprijs kende vorige week een positief verloop. In Londen noteerde suiker afgelopen vrijdag € 727,60 per ton. Dat is 4 euro meer dan een vrijdag een week eerder. De oogstprognoses gaan er vanuit dat de wereld in het nieuwe seizoen meer suiker produceert dan verbruikt. Maar de voorraad is krap geworden. Ook valt de productie in Brazilië tegen omdat telers te weinig suikerriet hebben verjongd. En ze besparen op teeltkosten, waardoor het riet minder produceert.

Of registreer je om te kunnen reageren.