Akkerbouw

Nieuws

Suikerproductie stevent af op 15 ton per hectare

Dinteloord - De Nederlandse suikerbietensector stevent af op een recordproductie van 14,5 tot 15 ton suiker per hectare.

Dat zegt Gert Sikken, directeur agrarische zaken bij Suiker Unie. De laatste topper was 14 ton suiker in 2009. Het verwerkende bedrijf zoekt afzetmogelijkheden voor de extra surplussuiker. De topproductie is het gevolg van de vroege zaai en warmte. “In het begin moet de bietenplant het vooral van een hoge temperatuur hebben”, legt Sikken uit. Hierdoor viel de groeipuntsdatum, het moment waarop de bieten suiker gaat produceren, veertien dagen eerder uit dan gebruikelijk. “Het gewas staat er dus veel beter voor dan gemiddeld. Daarom denken we dat er wel 15 ton suiker per hectare kan worden geproduceerd. Maar het is nog juni, er liggen nog belangrijke maanden voor ons. De omstandigheden zijn goed, dus ik ben er niet zorgelijk over.”

De droogte had wel een drukkend effect. Regionaal ondervonden de bieten ook hinder van hagel, stuifzand en vorst. Vooral in het Noordoosten. “Toch verwacht ik ook in de Veenkoloniën een goede opbrengst”, zegt Sikken. Het gevolg van de grote productie kan Sikken nog niet overzien. “Het betekent dat we veel surplussuiker produceren. We zoeken naar bestemmingen daarvoor. Volgende week vragen we exportcertificaten aan. Dan kan voor het lopende of nieuwe suikerseizoen zijn. Dat is echter niet voldoende. We beraden ons over andere mogelijkheden.”

De komende campagne kan de langste ooit worden. “Begin september tot misschien wel eind januari”, schat Sikken. “Het wordt een grote campagne, dat staat vast.”

Of registreer je om te kunnen reageren.