Akkerbouw

Nieuws 414 x bekeken

Sojaproducent Los Grobo wil naar de beurs

Buenos Aires – De Argentijnse sojaproducent Los Grobo heeft een notering aangevraagd aan de aandelenbeurs van Sao Paulo.

Het concern is volgens de Nederlandse landbouwraad Freek Vossenaar één van de grootste sojaproducenten in de Mercosur (Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay). ”Het bedrijf wil een beursnotering om nieuwe uitbreidingen te kunnen financieren. Los Grobo beheert ongeveer 250.000 hectare land in de Mercosur, maar wil het areaal in Brazilië de komende jaren verdrievoudigen. Door het uitgeven van aandelen hoopt Grobo tussen de 300 miljoen en 400 miljoen dollar op te halen.”

Adecoagro, een andere Argentijnse firma waarin onder meer der Amerikaanse investeerder George Soros en het Arabische land Qatar participeren, ging in januari dit jaar naar de beurs in New York. Vossenaar: ”De grootste sojaproducent van Argentinië is El Tejar. Dit bedrijf heeft plannen voor een beursgang tijdelijk stopgezet maar hoopt deze in 2012 te kunnen doorzetten.”

Los Grobo en El Tejar zijn netwerkbedrijven die fungeren als contractmanagers, zegt Vossenaar. ”Ze bezitten zelf vaak nauwelijks land. Door specialisatie van deelactiviteiten in de teelt en een scherp inkoopbeleid bereiken ze schaalvoordelen. Het model is opgekomen in de jaren negentig in Argentinië en is een motor geweest achter de verhoging van de sojaopbrengsten in het land. Beide bedrijven zijn lid van de Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja, dat streeft naar een duurzame sojateelt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.