Akkerbouw

Nieuws 191 x bekeken

Schotse boerenbond vraagt onderzoek naar kunstmestmarkt

Edinburgh – De National Farmers Union of Scotland (NFUS) heeft bij de Europese Commissie het gebrek aan transparantie en concurrentie op de markt voor kunstmest aan de kaak gesteld

Volgens de Schotse boerenbond staat voor komende herfst weer een flinke prijsverhoging van kunstmest op de agenda.

“Met slechts één fabrikant in Groot-Brittannië en een beperkt aantal spelers op Europees niveau en wereldniveau vrezen wij dat de prijsbepaling van kunstmest zowel per land als wereldwijd niet langer de regels voor een concurrerende markt volgt,” schrijft de NFUS aan Brussel.

De Schotse boerenbond vraagt de concurrentiedienst van de Commissie een onderzoek in te stellen naar de marktwerking voor kunstmest.

Vice-voorzitter John Picken van de NFUS: “De recente opwaartse beweging van de wereld-, Europese en Britse graanmarkten heeft de verwachtingen onder Schotse graanproducenten verhoogd dat ze, bij gunstige oogstomstandigheden, deze herfst een goede prijs kunnen maken. Maar dezelfde speculatieve voorspellingen schijnt sommigen in de kunstmesthandel er toe aan te zetten hun prijzenboek te herschrijven. Het ziet er naar uit dat we hogere rekeningen voor kunstmest zullen ontvangen voordat enig gewas fysiek vanaf de boerderij is verkocht.”

Of registreer je om te kunnen reageren.