Akkerbouw

Nieuws 279 x bekeken

Rusland komt met mechanisme om graanprijzen te dempen

Moskou – Rusland komt met een mechanisme dat de binnenlandse prijzen voor graan in bedwang moet houden. Dat heeft staatssecretaris voor economische zaken Andrei Klepach bekendgemaakt tegenover de Russische pers.

Volgens Klepach zal de regering niet accepteren dat graanprijzen de inflatie stuwen naar destabiliserende hoogten.

Op 1 juli loopt een Russisch verbod op de export van tarwe af. Het exportverbod is in augustus 2010 ingesteld omdat een misoogst de binnenlandse voorraden uitputte. Het verschil tussen de binnenlandse tarweprijs en de prijs op de wereldmarkt is volgens Klepach opgelopen tot meer dan 100 dollar per ton.

Wanneer de grenzen opengaan, wordt volgens persbureau RIA Novosti direct 10 miljoen ton voor export gereed gemaakt. Hiermee ontstaat ruimte op de nu ietwat krappe wereldmarkt, maar zullen prijzen in Rusland voor graanproducten, maar ook vlees, oplopen met wellicht tientallen procenten.
De voorzitter van de Russische Centrale Bank Sergei Ignatiev noemt de opheffing van het tarwe-exportvervod het enige risico voor de inflatie.

De Russische inflatie lijkt dit jaar uit te komen op 9,7 procent, wat duidelijk meer is dan de doelstelling van een inflatie iets onder de 7 procent. Wanneer de inflatie veel harder stijgt dan de lonen, verliezen mensen koopkracht en neemt de kans op sociale onrust toe. Eind 2011 staan in Rusland parlementsverkiezingen voor de deur, gevolgd door presidentsverkiezingen.

Welk prijsdempend mechanisme Klepach, een macro-econoom, in gedachten heeft, is niet bekend. Mogelijk wordt gedacht aan een (tijdelijke) belasting op de export van tarwe, zoals eerder ingesteld door Argentinië en Oekraïne. Het invloedrijke Japanse handelshuis Marubeni Trading verklaart tegenover persbureau Bloomberg dat Rusland op moet passen de markt te confronteren met onzekerheid.

Nu al zouden handelsbedrijven terughoudend zijn zaken te doen met Russische bedrijven, omdat ze ingrijpen in de markt vrezen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.