Akkerbouw

Nieuws

Rusland kan 15 miljoen ton graan exporteren

Moskou – Rusland heeft volgend seizoen 15 miljoen ton graan beschikbaar voor de export. Volgens vice-premier Victor Zubkov is dat voldoende om weer een belangrijke rol te kunnen spelen op de wereldgraanmarkt.

Rusland heft op 1 juli het exportverbod op, dat sinds 15 augustus vorig jaar van kracht is. Zubkov hoopt dat de traditionele kopers van Russisch graan weer in zijn land aankloppen. Maar Egypte heeft bij de eerste graantender die is uitgeschreven sinds februari Rusland uitgesloten van levering.

Egypte had grote moeite voldoende tarwe te kopen nadat Rusland de grens sloot op 15 augustus.
De Russian Grain Union schat dat Rusland op 1 juni 19,1 miljoen ton graan op voorraad had. Dat is 20 procent minder dan een jaar eerder, stelt de organisatie van graanhandelaren. Daarvan is 13 miljoen ton in handen van particuliere bedrijven, de rest is interventiegraan van de overheid.

De Russische akkerbouwers hebben inmiddels alle zomergraan ingezaaid, meldt het analysebureau APK-Inform. Er is 29,6 miljoen hectare zomergraan gezaaid, waarvan 13,9 miljoen hectare tarwe, 7,4 miljoen hectare gerst en 1,6 miljoen hectare mais.

Of registreer je om te kunnen reageren.