Akkerbouw

Nieuws 268 x bekeken

Rusland geeft stimulans aan export pootgoed

Den Haag – De export van pootaardappelen ligt ruim 76.000 ton voor op vorig seizoen. Vooral de krapte aan aardappelen in Rusland heeft de export van Nederlands pootgoed gestimuleerd.

Tot en met mei is van de oogst van vorig jaar 786.330 ton pootgoed geëxporteerd. Dat is 10,8 procent meer dan in dezelfde periode van het vorige seizoen. De export heeft net geen record bereikt. Directeur Peter Ton van Stet Holland spreekt van een indrukwekkende export. ”Gecombineerd met de grote oogst van vorig jaar en de goede prijzen is het een uitzonderlijk seizoen.”

Vooral de extra vraag naar aardappelen vanuit Rusland stimuleerde de export. Rusland kocht bijna 28.000 ton Nederlands pootgoed, bijna drie keer zoveel als het seizoen er voor. Ton: ”Doordat Rusland ook veel consumptieaardappelen importeerde, heeft dat de prijs van consumptieaardappelen verhoogd. Dat leidt altijd tot extra vraag naar pootaardappelen.”

De grote vraag naar consumptieaardappelen uit Rusland heeft ook de verkoop van pootgoed naar Egypte en landen in het Midden-Oosten gestimuleerd, zegt Ton. ”Die landen wilden ook profiteren van de extra vraag uit Rusland.”

Ton signaleert ook dat de vraag uit Zuid-Europa naar pootgoed is hersteld. ”Die landen kochten het jaar er voor weinig pootgoed vanwege de natte winter daar.”

Cuba heeft bijna de helft minder pootgoed gekocht. Ton: ”Cuba heeft een budgetprobleem.”

Of registreer je om te kunnen reageren.