Akkerbouw

Nieuws

Rusland: exportbelasting tarwe bij prijs boven 162 euro per ton

Moskou - Rusland overweegt een exportbelasting voor tarwe in te stellen wanneer de prijs op of boven de 6.500 roebels (162 euro) per ton komt.

Dat heeft vice-premier Viktor Zoebkov verklaart, aldus het Russische persbureau RIA Novosti. De tarweprijs ligt momenteel in Rusland rond de 5.500 roebels. Zoebkov deed de uitspraak nadat de voorzitter van de centrale bank Sergei Ignatjev verklaarde dat hoge voedselprijzen nu al de stabiliteit van de Russische economie bedreigen. Op dit moment ziet Zoebkov echter nog geen reden in te grijpen. De inflatie ligt evenwel op 9,7 procent, terwijl het doel is de inflatie tot maximaal 7 procent te beperken. Als de inflatie hoog blijft, neemt het vertrouwen in de economie af en daarmee investeringen.

Rusland stelde in augustus 2010 een exportverbod in nadat droogte de oogst totaal deed mislukken. Op 1 juli loopt het verbod af en de vraag is of Rusland met een alternatieve maatregel als een exportbelasting of quotum komt om de prijs van graan te beperken. De unie van Russische graantelers is mordicus tegen beperkingen. Volgens voorzitter Pavel Skurikhin drijft tarwe de inflatie nauwelijks op, en wordt gewoon een hart onder de riem van vleesproducenten gestoken.

Volgens analisten kan de prijs omhoog schieten wanneer Rusland een nieuwe maatregel aankondigt. Wanneer dat niet gebeurt, is er ruimte juist voor een forse prijsdaling, omdat meer dan 15 miljoen ton nu al klaar zou liggen om vanuit Rusland te worden geëxporteerd. Rusland zal mogelijk moeten vechten weer een positie op de wereldmarkt terug te veroveren.

Egypte sluit Rusland uit van de eerste tender omdat Rusland in 2010 een contract voor 690.000 tarwe niet nakwam. Egypte, de grootste importeur van graan ter wereld, koopt vooralsnog alleen Amerikaanse en Franse tarwe. Algerije, na Egypte de grootste Afrikaanse importeur, sluit Rusland uit omdat de kwaliteit van de tarwe slecht zou zijn.

De Russische brancheorganisatie van exporteurs zelf verwacht dat er voldoende andere markten zijn, zoals de EU, Saoedi-Arabië. Er is geen fysiek tekort maar er zijn wel lage voorraden tarwe, waardoor de prijs de laatste 12 maanden 90 procent is gestegen.

Of registreer je om te kunnen reageren.