Akkerbouw

Nieuws

Rebellen Libië kopen Russische tarwe

Bengazi - De opstandelingen in Libië hebben 100.000 ton tarwe gekocht in Rusland.

De aankoop is gedaan met financiële steun van het Golfstaatje Quatar, meldt het Franse analysebureau Agritel. De tarwe wordt verscheept naar havens in Tunesië en Egypte, vanwaar het met vrachtwagens naar Libië wordt gebracht. De aankoop is opmerkelijk omdat veel handelaren geen Russische tarwe willen kopen. Er ligt wel zo’n 5 miljoen ton opgeslagen in Russische havens. Maar importeurs zijn onzeker over de kwaliteit hiervan omdat het bijna een jaar in de silo’s heeft gelegen en kopen liever tarwe van de nieuwe oogst.

Bovendien is er veel onzekerheid of Rusland maatregelen gaat treffen om de export in te dammen als vrijdag het exportverbod afloopt. Veel graanhandelaren hebben slechte ervaringen opgedaan met Rusland en Oekraine toen beide landen vorig jaar maatregelen namen om de export te beperken. Egypte sluit om deze reden Rusland uit als leverancier voor de tarwetenders die het sinds februari weer uitschrijft.

Of registreer je om te kunnen reageren.