Akkerbouw

Nieuws

Rabo: graanprijzen minder onder druk dan in andere jaren

Londen - De tarwe- en maisprijzen staan de komende maanden onder druk. Maar minder dan in andere jaren tijdens en vlak na de oogstperiode op het noordelijk halfrond. Dat komt omdat er minder graan beschikbaar is dan de vraag. Dat schrijft de Rabobank Agri Commodity Markets Research in een rapport over de graanmarkt.

Volgens de analisten van de bank staan de graanprijzen in juli, augustus en september altijd sterk onder druk. “Sinds 1980 is dat altijd het geval geweest. Vaak kelderden de prijzen van agrarische grondstoffen wel met 50 procent in deze maanden. Dit jaar zal dat effect kleiner zijn. We verwachten wel een kleine druk op de tarwe- en maisprijzen in de tweede helft van dit jaar. Maar de prijzen van agrarische grondstoffen blijven relatief hoog in 2011. Dat komt door de onzekerheid over de oogsten en de grote krapte aan mais, suiker en katoen.”

Wel constateert de bank dat er nog veel onzekerheid is over het herstel van de wereldeconomie. Een traag draaiende economie leidt tot minder vraag naar agrarische grondstoffen. “Vooral de economische groei van China speelt een grote rol.”

Na 1 juli staat de tarweprijs onder druk doordat Rusland weer tarwe gaat exporteren, schrijven de Rabo-analisten. “Maar de mate waarin is nu niet te voorspellen. Bovendien zijn de weersomstandigheden wereldwijd sterk verbeterd in juni, waardoor een misoogst in grote delen van de wereld is voorkomen. In de VS wordt meer wintertarwe geoogst dan eerder werd gedacht. Er is nog wel veel onzekerheid over de productie van zomertarwe in de VS en Canada. Daar is door regen veel zomertarwe laat of helemaal niet gezaaid.”

Maar de tarweprijs zakt niet weg omdat die wordt ondersteund door de maisprijs. “De beschikbaarheid van mais blijft ongekend krap in de wereld. Er is nu ook nog onzekerheid over hoeveel mais is ingezaaid in de VS. Daarom blijft de maisprijs hoog dit jaar.”

Of registreer je om te kunnen reageren.