Akkerbouw

Nieuws 262 x bekeken

Pootgoedproductie lager door droogte en kou

Holwerd – Langs de Noordelijke kustlijn heeft de droogte de knolzetting van het pootgoed parten gespeeld, zegt Upt Hiddema van LTO Noord. De productie wordt lager dan normaal, gemiddeld bijna 20 procent. Door de goede loofontwikkeling verwacht hij wel een vroege oogst.

Een plant die normaal gesproken tien knollen produceert, maakt er nu zeven of acht. ”Er zijn ook percelen met maar vier of vijf knollen onder de plant”, weet Hiddema. ”Vooral op zwaardere gronden. Opvallend genoeg is de loofontwikkeling wel goed is. Enkele rassen bloeien zelfs al. Als er nu aanzienlijke regen komt, groeit dat loof niet meer. Dan groeit de knol snel door en kunnen we een vroeg seizoen krijgen.”

Die loofontwikkeling komt door de goede winter, die voor een optimale structuur zorgde. ”Storende lagen zijn zeldzaam, waardoor de wortelontwikkeling heel goed was. De droogte zorgde echter voor een mindere knolzetting.”

Ook in Flevoland is de knolzetting niet zo goed al werd verwacht, terwijl daar volop wordt beregend. ”De knolzetting is redelijk, maar niet goed”, ziet Paul Hooijman van DLV Plant. ”Ik denk dat de nachten in het voorjaar, toen de knollen net in de grond zaten, te koud waren.”

Voor de meeste rassen is de knolzetting nu voorbij. Hiddema denkt dat landelijk minder knollen dan gemiddeld zijn geproduceerd. ”Het vorige seizoen, dat een topjaar was, is niet te evenaren. We klagen niet, hoor. Het is zoals het is. De markt moet straks zijn werk doen. Er zijn allerlei spanningsvelden, zoals de consumptieaardappelprijs en buitenlands aanbod, die dat beïnvloeden.”

Of registreer je om te kunnen reageren.