Akkerbouw

Nieuws 199 x bekeken

Overproductie drukt prijzen in India

Mumbai – India kampt met prijsbederf voor veel landbouwproducten, als gevolg van overproductie. Dat meldt The India Times.

Het land heeft dit seizoen recordopbrengsten van onder meer tarwe, rijst, oliezaden, katoen, peulvruchten en uien. In de provincie Andhra Pradesh, die geldt als de rijstschuur van India, is bijvoorbeeld de productie 30 procent gegroeid ten opzichte van het vorige seizoen. De financiële rendementen van de meeste gewassen waren vorig seizoen zo goed dat de boeren stevig konden investeren in zaaigoed, irrigatie en productieverbetering. Hooggespannen verwachting van andermaal goede prijzen deed de rest.

Het huidige extra grote aanbod van allerlei landbouwproducten werkt echter averechts. Verwerkers bieden momenteel maar 8 roepie per kilo rijst (120 euro per ton), zelfs bij een minimumprijs (ondersteuningsmaatregel van de overheid) van 10,30 roepie.

Woedende boeren hebben vorige week dan ook partijen rijst in de Krishna rivier gegooid. De overheid heeft 5,5 miljard roepie (84 miljoen euro) geleend van de Indiase Centrale Bank ter ondersteuning. De Food Corporation of India, de rijksinstantie die de veiligheid van de voedselvoorziening en distributie bewaakt, kan niet meer doen na de aankoop - alleen dit seizoen al - van 50 miljoen ton tarwe en rijst. Het geld is op.

Of registreer je om te kunnen reageren.