Akkerbouw

Nieuws

Nieuwe aardappelpool in Flevoland

Zeewolde - Aardappeltelers in Flevoland hebben een pool opgericht voor vier fritesrassen.

In de pool worden de aardappelen verhandeld van de oogst van 2011. "We handelen niet in de oogst van 2010", zegt akkerbouwer Jan Dirk Tonkes uit Zeewolde, die dinsdagavond op de oprichtingsvergadering is gekozen als voorzitter van Flevopool. De telers verhandelen via Flevopool alleen aardappelen van de rassen Agria, Markies, Innovator en Fontane. Tonkes: "We willen met deze rassen het marktsegment bedienen van aardappelen die langer kunnen worden bewaard."

Volgens Tonkes staat de oprichting van de pool los van het feit dat Agrico vanaf de oogst van 2011 stopt met de handel in fritesaardappelen. "Maar telers hadden wel behoefte aan een alternatief. We verhandelen alleen aardappelen die in Flevoland of net daarbuiten zijn geteeld."

Flevopool wil niet kwijt hoeveel telers meedoen en welk areaal via de pool wordt verhandeld. De aardappelen worden verhandeld door ATF Potato, het nieuwe handelsbedrijf van Dirk van de Water, die in december vorig jaar vertrok bij Agrico.

Of registreer je om te kunnen reageren.