Akkerbouw

Nieuws

Nederlandse uienexport niet geraakt door exportstop

Doetinchem - Rusland weert vanwege de Ehec-chaos in Duitsland alleen groenten die na 15 april zijn geoogst, waardoor de export van uien nog niet wordt geraakt. Alleen als de Russische grenzen nog een maand of twee gesloten blijven, kan dit veel omzet gaan kosten, zo blijkt uit exportstatistieken van het Productschap Akkerbouw.

Nederland oogst tussen augustus en september, en de eerste plantuien gaan in hoofdzaak naar Engelse en Franse supermarkten.
Omdat de kwaliteit dit jaar bijzonder slecht was, was het seizoen vroeger afgelopen en zijn zelfs nauwelijks meer bewaaruien over. Wat nog rest, gaat normaliter voor industriële verwerking naar Midden-Europa. Ook zij wachten nu op nieuwe oogst. De oude oogst is al zo goed als verkocht, legt ook Jaap Wiskerke van Wiskerke Onions uit Kruiningen uit. Het betreft de grootste exporteur ter wereld.

“Wanneer dit toch zo is, staat circa 15 procent van de omzet van Wiskerke Onions op termijn op het spel.” Rusland behoort met West-Afrika (bijv. Senegal, Ivoorkust), tot de belangrijkste verre afnemers van uien. Staatssecretaris Henk Bleker pleit in Moskou voor opheffing van de exportrestricties, die vooral telers van glasgroenten raken.

Of registreer je om te kunnen reageren.