Akkerbouw

Nieuws

NEPG: consumptieaardappelareaal groeit 1,8 procent

Gembloux – Het areaal consumptieaardappelen in Noordwest-Europa groeit met 1,8 procent ten opzichte van vorig jaar.

De North-Western European Potato Growers (NEPG) stelt dat vooral de Franse akkerbouwers dit jaar meer aardappelen telen. ”Daar groeit het areaal met 4 procent. In Groot-Brittannië is het areaal met 1,9 procent toegenomen.”

De NEPG baseert de schattingen van het areaal op een onderzoek onder telers en op officiële cijfers in de vijf landen die lid zijn van de NEPG. Dat zijn België, Frankrijk, Duitsland, Nederland en Groot-Brittannië. De gegevens hebben betrekking op consumptieaardappelen, inclusief vroege aardappelen.

Volgens de NEPG kwam de regen begin juni precies op tijd. ”Het gewas leed ernstig onder de droogte. Sommige NEPG-landen, zoals Nederland en België , hadden het droogste en heetste voorjaar in de geschiedenis.”

Volgende week worden de eerste vroege verwerkingsaardappelen geoogst in Duitsland en België. ”Voor deze oogst kwam de regen te laat. Op meer dan 50 procent van het areaal kan niet worden beregend. De vroege aardappelen laten een lager aantal knollen zien met een zeer lage opbrengst per hectare. In België, waar slechts 20 procent van het areaal kan worden beregend, kwam men bij proefrooiingen in week 25 op een opbrengst van 15 tot 35 ton per hectare.”

De hoofdoogst groeit goed na de recente regenbuien, stelt de NEPG. ”Hoewel ook hier een lager aantal knollen wordt gemeld. Dit zou kunnen leiden tot bovenmatig grote knollen. De verschillen in groei tussen de gebieden zijn groot, afhankelijk van de grondsoorten en de regenbuien die zeer lokaal waren.”

Volgens de NEPG is het nog te vroeg om een schatting te maken van de oogst. ”De grootste groei vindt plaats gedurende de maanden juli, augustus en september. Maar door de droge start van het groeiseizoen en de kleinere oogst van vroege aardappelen, zal de oogst van 2011 niet meer dan gemiddelde opbrengsten laten zien.”

Of registreer je om te kunnen reageren.