Akkerbouw

Nieuws

Muizen vreten Australisch koolzaad op

Canberra – Muizen veroorzaken grote schade aan jonge koolzaadplanten in de Australische staat New South Wales.

Daardoor daalt de koolzaadproductie in deze staat van 610.000 ton dit seizoen naar 600.000 ton in het komende seizoen. Terwijl het areaal is gegroeid van 310.000 naar 375.000 hectare. Volgens de Australian Oilseeds Federation (AOF) zijn veel percelen in New South Wales zo ernstig aangetast door muizenvraat dat er nauwelijks een gewas over blijft.

In andere staten van Australië staat het koolzaad er veel beter voor. In heel Australië wordt volgens de AOF in seizoen 2011/2012 ruim 1,8 miljoen hectare koolzaad geteeld. Dat is 14 procent meer dan de 1,6 miljoen hectare die dit seizoen is verbouwd. Daardoor stijgt de Australische koolzaadproductie met 14 procent naar bijna 2,5 miljoen ton, zo schat de AOF zo vroeg in het groeiseizoen. Vooral in de staten Victoria en Western Australia is het areaal flink uitgebreid door de goede koolzaadprijzen van afgelopen seizoen.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verwacht dat de wereld in het nieuwe seizoen 456,9 miljoen ton oliehoudende zaden produceert, waaronder koolzaad, sojabonen, zonnebloemen en katoenzaad. Dat is 6 miljoen ton meer dan dit seizoen.

Toch ziet de prijsvorming in het nieuwe seizoen er veelbelovend uit, concludeert de AOF. ”In Australië is een stevige ondergrond voor goede koolzaadprijzen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.