Akkerbouw

Nieuws 338 x bekeken

Miljoenen hectare land niet ingezaaid in Canada

Winnipeg - In Canada wordt minimaal 2,4 miljoen hectare land niet ingezaaid vanwege de vele regen. Daardoor zal Canada minder tarwe en koolzaad exporteren.

De Canadian Wheat Board (CWB) meldt dat vooral in het Westen van Canada de akkerbouwers erg veel last hebben van de regen. “Daar zijn akkerbouwers die nog niks hebben gezaaid”, zegt directeur Bruce Burnett. “De gewassen die wel zijn gezaaid verdrinken in het water. En dat in een tijd met hoge graanprijzen.”

De CWB schat dat 2,4 miljoen tot 3,2 miljoen hectare akkerland niet is ingezaaid. Het areaal zachte tarwe in Canada blijft daardoor steken op 8,1 miljoen hectare. Dat is 680.000 hectare minder dan normaal. Het areaal harde tarwe is 1,4 miljoen hectare. Het is het één na kleinste tarweareaal sinds 1971. Alleen vorig jaar teelden de Canadese akkerbouwers nog minder tarwe. Toen is door regen 3 miljoen tot 5 miljoen hectare land braak blijven liggen.

Burnett maakt zich zorgen over de late zaai van de gewassen. “In de Prairies is 86 procent van de belangrijkste gewassen gezaaid. Normaal is alles al gezaaid. Het vergroot in de herfst de kans op schade door nachtvorst.”

De CWB schat dat Canada dit jaar 20,3 miljoen ton tarwe en 7,7 miljoen ton gerst oogst. Burnett: “Het Amerikaanse ministerie van landbouw gaat in de oogstprognose van vorige week er vanuit dat de wereld in seizoen 2011/2012 totaal 664,3 miljoen ton tarwe gaat oogsten. Maar in deze prognose is nog geen rekening gehouden met de rampzalige situatie in Canada en het Noorden van de VS.”

De CWB is het grootste handelshuis ter wereld voor tarwe en gerst.

Of registreer je om te kunnen reageren.