Akkerbouw

Nieuws 162 x bekeken

Landelijk grote verschillen in stand akkerbouwgewassen

Doetinchem – Granen hebben het meest geleden onder de droogte. De verschillen zijn groot. Zeker laat gezaaide tarwe staat hol. Een deel van de telers verwacht een derde of zelfs de helft minder opbrengst.

Dit geldt zeker voor de zomergranen, die er het slechtst voorstaan, zo blijkt uit een inventarisatie van agd.media en Boerderij.

Aardappelen hebben minder loof ontwikkeld en de knolzetting is flink lager dan in andere jaren. De pootaardappelproductie is 20 tot 25 procent lager. Wat het effect is op consumptie-aardappelen, moet nog blijken. Wel is duidelijk dat fritesaardappelen grover worden. De regen kwam voor dit gewas net op tijd. De suikerbieten stevenen echter af op een topopbrengst, de percelen zijn allang gesloten.

Door de regen van de laatste tijd zijn de meeste gewassen opgefrist en aan het herstellen. De snijmais staat er gemiddeld redelijk bij, al spelen structuurplekken hier en daar nog wel een rol.
Graszaad is doorgaans laat gezaaid en geeft daardoor een lagere opbrengst. De oogst is eerder begonnen dan gebruikelijk.

Vanuit het Zuidoosten wordt gemeld dat cichorei een wisselende stand laat zien. De onkruiddruk is groot. Coöperatie Triligran verwacht vijftien procent minder brouwgerst.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.