Akkerbouw

Nieuws 469 x bekeken

LEI: akkerbouwer heeft in 2010 meer verdiend

Den Haag – De akkerbouwers hebben vorig jaar gemiddeld 83.000 euro verdiend. De telers van zetmeelaardappelen haalden een bedrijfsinkomen van 39.000 euro.De akkerbouwers hebben in 2010 gemiddeld 37.000 euro meer verdiend dan in 2009. De zetmeelbedrijven moesten 1.000 euro aan bedrijfsinkomen inleveren, meldt onderzoeksinstituut LEI in het Landbouw Economisch Bericht.

Het LEI noemt 2010 een zeer goed jaar voor de akkerbouw. ”Vooral de graan- en aardappelprijzen zijn aanmerkelijk beter dan in 2009. De prijs van consumptieaardappelen was bijna tweemaal zo hoog als in 2009, omdat de Europese productie lager was dan in 2009 en de vraag vanuit de industrie en met name Rusland hoger is. Voor pootaardappelen is ook veel betaald.”

Door de hoge graanprijzen is ook meer betaald voor aardappelzetmeel. Toch moesten de zetmeelaardappeltelers inkomen inleveren omdat ze per hectare minder kilo’s hebben geoogst. Ook was het onderwatergewicht van de aardappelen lager dan in 2009.

Het LEI verwacht dat de schaalvergroting in de akkerbouw door gaat. ”Daardoor neemt het aantal akkerbouwbedrijven tot 2020 met nog eens 25 procent af.”

De schaalvergroting zorgt er voor dat akkerbouwers steeds meer kunnen betalen voor grond, betoogt het LEI. ”Naarmate de bedrijfsomvang groter is, is gewoonlijk het inkomen per hectare hoger. Dan kan meer worden geboden voor grond. Kleinere akkerbouwbedrijven zullen gezien hun relatief lage maximale biedprijs weinig kans meer maken op de grondmarkt.”

Het LEI constateert verder nog dat de biologische akkerbouwers en groentetelers hogere inkomens realiseren dan hun gangbare collega’s. In de periode van 2007 tot en met 2009 haalden de biologische telers een bedrijfsinkomen van 63.000 euro per onbetaalde arbeidsjaareenheid (aje). Op de gangbare bedrijven was dat 42.000 euro. De biologische telers halen weliswaar lagere opbrengsten per hectare, stelt het LEI. ”Maar de betaalde kosten per hectare zijn ook lager. De biologische bedrijven halen een rendement van 102 procent in de periode van 2007 tot en met 2009. De gangbare akkerbouwers en groentetelers krijgen 95 procent van hun kosten (inclusief berekende rente en eigen arbeid) vergoed.”

Of registreer je om te kunnen reageren.