Akkerbouw

Nieuws 380 x bekeken

Inzaai zomertarwe nog steeds traag in VS

Washington – De inzaai van zomertarwe in de VS loopt nog steeds enorm achter ten opzichte van andere jaren. Door de regen is nu 79 procent van het areaal ingezaaid. Normaal is vrijwel alle zomertarwe rond deze tijd gezaaid.

Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) staat nu 57 procent van de zomertarwe boven de grond. Normaal is dat 92 procent. Analisten verwachten dat de late inzaai gevolgen gaat hebben voor de beschikbaarheid van Amerikaanse tarwe. Zomertarwe beslaat een kwart van het totale tarweareaal in de VS.

Ook in Canada loopt de inzaai van zomertarwe vertraging op. Volgens de Canadian Wheat Board is nu 80 procent van het areaal gezaaid. Normaal is dat 93 procent. ”In de regio’s in Manitoba en Saskatchewan waar veel neerslag is gevallen is minder dan 25 procent van het areaal ingezaaid.”
De akkerbouwers in de VS hebben de achterstand bij mais bijna ingelopen. Nu is 94 procent van het beoogde areaal ingezaaid. Het vijfjaarlijks gemiddelde staat op 98 procent.

Maar de mais heeft wel groeivertraging opgelopen. Volgens het USDA staat nu 79 procent van de mais boven de grond. Normaal is dat 90 procent.

De akkerbouwers in de VS hebben 68 procent van alle soja gezaaid. Normaal is dat rond deze tijd van het jaar 82 procent. Van de gezaaide soja staat 44 procent boven de grond. Normaal is dat 61 procent.

Het USDA publiceert van begin april tot eind november regelmatig rapporten over de inzaai en de stand van de gewassen. De rapporten zijn gebaseerd op gegevens van zo’n 5.000 rapporteurs.

Of registreer je om te kunnen reageren.