Akkerbouw

Nieuws 192 x bekeken

'Het is een rommeltje op de graanmarkt'

Den Haag – De tarweprijzen zijn deze week eerst gedaald, vervolgens gestegen en vrijdag weer enigszins gedaald. Gerst is duurder geworden omdat de EU en Oekraïne minder oogsten dan verwacht.

Het Productschap Akkerbouw noemt het een rommeltje op de internationale graanmarkten deze week. ”Aanvankelijk daalden de tarwenoteringen als gevolg van de beëindiging van het Russische exportverbod met ingang van 1 juli. Bovendien viel er neerslag in de Europese Unie en het weer in de VS verbeterde.”

Daarna stegen de tarweprijzen, stelt het productschap in het Weekbericht Granen. ”Dat komt door aanhoudende geruchten dat Rusland mogelijk een exportbelasting gaat heffen op graan. Een relatief hoge uitvoerbelasting heeft immers hetzelfde effect als een uitvoerverbod.”

De maisprijs liet deze week een zelfde verloop zien als de tarweprijs, constateert het productschap. ”De maisprijzen stijgen de laatste dagen door problemen in de VS met de inzaai en de uitstekende maisverkopen.”

Vanmorgen zakten de noteringen voor mais en tarwe op de termijnmarkten in Chicago en Parijs weer enigszins. De gerstprijzen blijven stijgen op de wereldmarkt. Dat komt door de sterkere euro, schrijft het productschap. ”Bovendien heeft de EU een slechte oogstprognose voor gerst. En de verwachting voor de gerstoogst in Oekraïne is met 200.000 ton verlaagd naar 8,6 miljoen ton doordat het areaal is gekrompen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.