Akkerbouw

Nieuws 191 x bekeken

Hagelfront veroorzaakt ruim honderd schademeldingen

Hasselt – Hagelbuien hebben zaterdag aan het eind van de middag honderden hectares gewassen beschadigd.

Bij verzekeraar Agriver waren vandaag al 120 schademeldingen binnen. Directeur Marien Boersma verwacht dat er nog enkele tientallen bijkomen.

Het hagelfront richtte onder meer schade aan in Flevoland, Drenthe en IJsselmuiden, weet Agriver. ”In Flevoland zijn vooral uien en aardappelen getroffen, in IJsselmuiden gaat het om sla en in Drenthe worden vooral fabrieksaardappelen, suikerbieten en mais genoemd.”

Taxateurs doen deze dagen proeftaxaties om tot een referentiepunt te komen. ”Daarmee gaan we op pad om schades vast te stellen. Soms gaan we nog eens terug om te bekijken hoe het gewas zich ontwikkelt.”

Een bedrag kan Boersma nog niet noemen. ”Het aantal schades kan je tellen, naar het bedrag is het nu gissen. We meten eerst zien hoe de gewassen onder de eerste klap uitkomen. Voor sommige gewassen is herstel mogelijk. Het is niet altijd zo slecht als het eruit ziet en het is een levend product.”

Verzekeraar Vereinigte Hagel laat weten dat er heel veel schademeldingen binnenkomen naar aanleiding van de hagel. Aantallen kunnen nog niet worden genoemd.

Of registreer je om te kunnen reageren.