Akkerbouw

Nieuws

HZPC betaalt € 33,12 voor pootgoed oogst 2010

Joure - HZPC betaalt gemiddeld € 33,10 per 100 kilo pootaardappelen van de oogst van 2010. Doordat ook veel kilo’s zijn geoogst, komt de financiële opbrengst op 13.330 euro per hectare. Dat is een record, meldt het handelshuis.

HZPC verwacht op basis van deze cijfers dat het bedrijfsresultaat van boekjaar 2010/2011 hoog zal uitvallen. ”Oogst 2010 zal voor zowel de telers als voor HZPC de boeken ingaan als een bijzonder en succesvol jaar.”

De uitbetalingsprijs geldt voor pootaardappelen van de klasse E op basis van herfstlevering vóór de afdracht van kwekersrechten en exclusief btw. Over de oogst van 2009 betaalde HZPC gemiddeld € 23,10. Eind februari maakte HZPC een prognoseprijs bekend van 33 euro voor oogst 2010.
In andere jaren valt de uiteindelijke prijs 1 tot 2,5 euro hoger uit dan de prognoseprijs. Nu is dat verschil kleiner, constateert financieel manager Jan Hoogenboom. ”Toen we de prognoseprijs vaststelden was een groot deel van het pootgoed al verkocht. We konden de uiteindelijke prijs dus al goed inschatten.”

De financiële opbrengst van 13.300 euro per hectare is voor de telers een record. Hoogenboom: “Er zijn ook jaren geweest dat de financiële opbrengst rond de 7.500 euro per hectare uitkwam.”
De uitbetalingsprijs per ras varieert van €29,41 bij Red Scarlett en €43,08 bij Felsina. Hoogenboom: “HZPC werkt met een egalisatiesysteem. De uitbetalingsprijs is gerelateerd aan de financiële opbrengst per hectare, zodat een ras dat weinig kilo’s per hectare oplevert wordt gecompenseerd door een hogere prijs per kilogram.”

Ondanks het opnieuw uitstekende seizoen voor de telers krimpt het Nederlandse pootgoedareaal dit jaar met 2,1 procent. Hoogenboom: “De handelshuizen bepalen het areaal van hun beschermde rassen, afhankelijk van de afzetmogelijkheden. Doordat de kilo-opbrengst de laatste jaren stijgen, is minder areaal nodig. Bij de vrije rassen kunnen telers zelf het areaal bepalen, maar daar zie je dat telers kiezen voor andere teelten. Pootgoed is een gespecialiseerde teelt geworden dat specifieke vakkennis vraagt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.