Akkerbouw

Nieuws 526 x bekeken

Groter maisareaal in VS

Washington – De Amerikaanse akkerbouwers hebben veel meer mais gezaaid dan eerder werd verwacht. Ook blijkt in de VS meer tarwe en mais op voorraad te liggen, omdat de verkopen zijn gedaald vanwege de hoge prijzen van eerder dit jaar.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) meldt dat er dit voorjaar 36,9 miljoen hectare mais is gezaaid. Dat is 600.000 hectare meer dan analisten hadden verwacht. Het heeft veel geregend in de maisregio’s waardoor de inzaai is vertraagd. Het maisareaal is het één na grootste sinds de Tweede Wereldoorlog. Alleen in 2007 is meer mais geteeld.

Analisten gingen er vanuit dat een groot deel van het areaal niet gezaaid zou worden met mais maar met sojabonen, of braak zou blijven liggen. Vorige maand ging het USDA nog uit van een maisareaal van 36,2 miljoen hectare.

Vorig jaar oogstte de VS 33 miljoen hectare mais. ”Het maisareaal is vooral in de staten Nebraska, South Dakota en Minnesota gegroeid”, stelt het USDA. ”De extra inzaai van mais gaat ten koste van het areaal sojabonen.”

Het tarwereaal in de VS komt volgens het USDA dit jaar op 22,6 miljoen hectare. ”Dat is 5 procent meer dan in 2010, maar minder dan de 23,5 miljoen hectare die was gepland. Door regen in de herfst en het voorjaar hebben de telers minder winter- en zomertarwe gezaaid dan ze wilden.”

Doordat de mais- en tarweprijzen in de eerste vijf maanden van dit jaar relatief hoog waren, is het verbruik en de export afgenomen. Daardoor liggen er in de VS grotere voorraden dan eerder werd geschat. Het USDA stelt dat er op 1 juni nog 93 miljoen ton mais op voorraad lag. Dat is 9,4 miljoen ton meer dan analisten hadden berekend.

De tarwevoorraad op 1 juni is door de USDA bepaald op 23,4 miljoen ton. Dat is bijna 1 miljoen ton meer dan verwacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.