Akkerbouw

Nieuws 251 x bekeken

Groot draagvlak bij industrie voor Productschap Akkerbouw

Den Haag - Het Productschap Akkerbouw (PA) moet blijven, vindt 86 procent van de kweekbedrijven, handelsbedrijven, verwerkende industrie en bakkerijen, die heffing betalen aan het productschap.

Ongeveer tweederde van de bedrijven is in meer of mindere mate op de hoogte wat het PA doet, is donderdag bekendgemaakt op de bestuursvergadering van het productschap.
Het PA heeft in maart al een draagvlakenquête alleen onder akkerbouwers gehouden. Ook in die sector weet tweederde van de heffingbetalers wat het PA doet. Van de akkerbouwers vindt 84 procent dat het PA moet blijven.

LTO-bestuurder Jaap Haanstra vindt dat beide enquêtes weergeven dat het PA een groot draagvlak heeft. "De politiek moet zich realiseren dat een heel groot deel van de heffingbetalers het productschap nuttig vinden."

PA-voorzitter Theo Meijer zegt dat de resultaten van de enquêtes worden voorgelegd aan de commissie van drie die de ministers Kamp (Sociale Zaken) en Verhagen (ELI) gaat adviseren over de toekomst van de publiekrechtelijke bedrijfsorganisaties (PBO). "PBO’s zijn een onontbeerlijk onderdeel van het beleid van de regering voor topsectoren in de economie. De Europese Commissie wijst andere lidstaten op de voordelen van een PBO-structuur. Het zou triest zijn als we dat in Nederland juist afschaffen."

Of registreer je om te kunnen reageren.