Akkerbouw

Nieuws 205 x bekeken

Groei productie granen sneller dan groei consumptie

Parijs – De wereldproductie van granen groeit de komende tien jaar waarschijnlijk net iets harder dan de consumptie met een lagere maar nog altijd relatief hoge prijs en hogere voorraad tot gevolg.

Dat blijkt uit de Agricultural Outlook van de Organisatie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso), en wereldvoedselorganisatie FAO.

De tarweprijs daalt in deze periode van 278,6 dollar (197 euro) tot 240,4 dollar (170 euro) per ton. De wereldproductie tarwe zal zijn gegroeid tot 746 miljoen ton, tegen 677,4 miljoen ton nu. De voorraad overige granen groeit van 595 tot 655 miljoen ton. De eindvoorraad tarwe groeit van 191,5 miljoen ton in seizoen 2011/2012 tot 199,9 miljoen ton.

De eindvoorraad van overige granen (mais, gerst etc.) stijgt in deze periode van 189,5 miljoen ton tot 211,9 miljoen ton. Hoge prijzen leiden tot een toename van de productie in met name gebieden als het Gemenebest van Onafhankelijke Staten. Hoewel prijzen voor granen dalen, benadrukken de rapporteurs dat de prijzen in historisch perspectief nog altijd relatief hoog zijn.

Bovendien zullen binnen de jaren grote schommelingen van prijzen kunnen plaatsvinden. De maisprijs zal in de komende tien jaar minder dalen dan de tarweprijs. De wereldhandel in granen groeit de komende tien jaar minder hard dan in de laatste jaren. De VS behoudt de positie als grootste exporteur van mais ter wereld, terwijl Rusland, Oekraïne en Kazachstan de eerste positie in de handel van tarwe over zal nemen van de VS.

De tarwe-export van Rusland ligt in 2020 volgens de rapporteurs maar net onder dat van de VS. Het aandeel van de VS in de handel neemt af van 25,1 in de periode van 2001 tot en met 2010 tot 17,7 procent in 2020. De EU ziet haar aandeel dalen van 14,2 tot 13,4 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.