Akkerbouw

Nieuws

Gezondere fritesaardappel met gentechniek

Madison – Amerikaanse plantkundigen hebben een reeks aardappelen ontwikkeld die – verwerkt tot gefrituurde aardappelproducten – een drastisch verlaagd gehalte van het kankerverwekkende acrylamide bevatten. Dat meldt de Universiteit van Wisconsin in Madison.

Het gaat om genetisch gemodificeerde aardappelen die verminderd gevoelig zijn voor de vorming van enkelvoudige suikers bij gekoelde opslag. Zulke suikers reageren tijdens frituren met vrije aminozuren tot acrylamide en zorgen er ook voor dat de aardappel te bruin bakt. De nieuwe aardappelen leveren na bereiding tot vijfmaal minder acrylamide dan gebruikelijk op.

Aangezien het resultaat via gentechniek is bereikt, mogen dergelijke aardappelen in de VS niet worden geteeld voor consumptie.

Hoogleraar Jiming Jiang van de universiteit, die in samenwerking met onderzoeker Paul Bethke van het Amerikaanse ministerie van landbouw de aardappelen heeft ontwikkeld, heeft er goede hoop op dat de vinding toch toepassing kan krijgen. Er is uitsluitend genmateriaal van de aardappelen zelf toegepast en niet van andere plantensoorten.

Of registreer je om te kunnen reageren.