Akkerbouw

Nieuws 279 x bekeken

Geef ui op tijd stikstof

Emmeloord – Het te laat vrijkomen van stikstof is één van de oorzaken van de kwaliteitsproblemen in uien waar de sector het vorige seizoen mee kampte. Dat is de conclusie van het Platform Nederlandse Uientelers na een inventarisatie van de problemen.

De hoofdoorzaak van de slechte kwaliteit uien in het bewaarseizoen is het verloop van het groeiseizoen vorig jaar. Dat begon koud en droog waardoor de uien zich, onder meer door een tekort aan stikstof, matig ontwikkelden. Eind juli begon het te regenen waardoor er veel stikstof vrijkwam en de uien in augustus explosief groeiden met als gevolg een losse ui met aanleg voor kaalvallen.

Het weer heb je als teler niet in de hand, maar het platform wijst er op dat er met een juiste stikstofbemesting veel te winnen is. Belangrijk is dat het gewas aan het eind van het seizoen niet te veel stikstof meer tot z’n beschikking heeft. Het platform adviseert telers, in samenspraak met hun teeltadviseurs, om hun uien uiterlijk eind juni de laatste stikstof te geven.

Of registreer je om te kunnen reageren.