Akkerbouw

Nieuws 258 x bekeken

Franse graanopbrengsten erg wisselend

Parijs – De opbrengsten van het geoogste graan in Frankrijk zijn erg wisselend. Soms vallen de opbrengsten hoger uit dan een maand geleden werd verwacht, meldt het Franse analysebureau Agritel. ”Maar over het algemeen zal de Franse graanoogst lager uitvallen dan vorig jaar. De oogst verloopt voorspoedig.”

Ook in de VS loopt de graanoogst als een trein. Tot nu toe is 44 procent van de wintertarwe geoogst, volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). Het vijfjaarlijks gemiddelde staat op 26 juni op 37 procent geoogste oppervlakte. Het USDA en Agritel noemen nog geen concrete kilogramopbrengsten per hectare.

De conditie van de nog niet geoogste wintertarwe in de VS is niet goed. Het USDA beoordeelt 35 procent van de percelen als goed of uitstekend. Vorig jaar viel 64 procent van de wintertarwe in de twee hoogste kwaliteitsklassen.

De zomertarwe in de VS is later gezaaid dan in andere jaren door de regen. Het gewas loopt daardoor achter in ontwikkeling, constateert het USDA.

De VS zal in het nieuwe graanseizoen, dat vrijdag 1 juli begint, 56 miljoen ton tarwe oogsten, verwacht het USDA. Dat is 4 miljoen ton minder dan in de twee voorgaande seizoenen.

Hoewel in de VS en de EU lagere hectare-opbrengsten worden verwacht, blijven de graanprijzen onder druk staan. Op de termijnmarkt in Parijs zakte de notering voor het tarwecontract dat afloopt in november maandag met 8,5 euro naar € 187,50 per ton. In twee weken is de tarwenotering voor de nieuwe oogst 18 procent gedaald. De maisnotering voor de nieuwe oogst zakte in Parijs maandag naar € 195,50. Dat is een daling van 12 procent in twee weken.

Of registreer je om te kunnen reageren.