Akkerbouw

Nieuws 182 x bekeken

FAO’s nieuwe leider minder kritisch over biobrandstoffen

Rome – José Graziano da Silva vindt, die in 2012 aantreedt als nieuwe hoofd van wereldvoedselorganisatie FAO, vindt dat biobrandstoffen ”gedemoniseerd” worden. Dat zei de Braziliaan tijdens een persconferentie. De FAO was voorheen juist uiterst kritisch over stimulering van biobrandstoffen.

Graziano da Silva: ”Er zijn goede en slechte biobrandstoffen, net als er goed en slecht cholesterol is. Biobrandstoffen zijn geen zilveren kogel (miraculeuze oplossing, red) maar verdienen meer krediet.” Volgens de FAO is het thuisland van Graziano da Silva, Brazilië verreweg de grootste producent van bio-ethanol op basis van suikerriet.

Een groot deel van het suikerriet in Brazilië en een derde van de mais in de VS wordt gebruikt voor de vervaardiging van biobrandstoffen. Graziano da Silva weigerde deze bio-ethanol onder de slechte biobrandstoffen te rekenen. Zijn voorganger Jacques Diouf noemde het eerder wel onwenselijk dat voedingsgewassen worden gebruikt in verbrandingsmotoren.

Graziano da Silva zei verder in zijn eerste interview na zijn verkiezing te verwachten dat hoge prijzen niet slechts enkele jaren aanhouden. ”Er is geen sprake van een tijdelijke onbalans”, aldus Graziano da Silva. De nieuwe voorman zei uit te kijken naar zijn werk in Rome ook omdat zijn grootouders uit de Zuid-Italiaanse regio Calabria kwamen. Graziano da Silva houdt ook een Italiaans paspoort.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.