Akkerbouw

Nieuws 379 x bekeken

FAO-Oeso: wereldproductie suiker blijft boven consumptie

Parijs - De wereldproductie zal anders dan in de afgelopen seizoenen de komende 10 jaar boven maar wel dichtbij de consumptie blijven. Prijzen zullen uiterst licht oplopen en China zal fors meer gaan importeren. Dat blijkt uit de Agricultural Outlook van de wereldvoedselorganisatie FAO en het internationale samenwerkingsverband voor economisch en sociaal beleid, de Oeso.

De productie groeit van een gemiddelde van gemiddeld 158,9 miljoen ton in de periode 2008-2011 tot 209,4 miljoen ton in het seizoen 2020/2021. De consumptie groeit van 161,4 miljoen ton tot 207,4 miljoen ton. De eindvoorraden nemen langzaam toe van een krappe 60 miljoen ton tot ruime 75 miljoen ton maar de voorraden nemen als percentage op de consumptie wel af.

De belangrijkste productie groei vindt plaats bij de suikerrietproductie. Deze neemt met bijna 33 procent toe. De suikerbietenproductie zoals deze in Nederland louter plaatsvindt, groeit met 10 procent en blijft op wereldschaal vrij marginaal.

De organisaties verwachten dat Brazilië verreweg de grootste exporteur zal blijven. Het Braziliaanse exportvolume groeit volgens de ramingen van 25 tot 35 miljoen ton. De na Brazilië grootste exporteur Thailand en Australië zien de exportvolumes licht groeien tot 5 miljoen ton. India, een enorme producent, blijft vrijwel volledig produceren voor de eigen markt.

De EU ziet de import van suiker de komende 10 jaar toenemen van 3,4 tot 4 miljoen. De VS ziet de import toenemen van 3 tot 3,6 miljoen ton. Opvallend is de dramatische toenemende import van suiker door China. In de periode van 2008 tot 2011 importeerde China jaarlijks 2,1 miljoen ton, in 2020 zal China meer dan 5 miljoen ton importeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.