Akkerbouw

Nieuws

Eurex overschrijdt grens van 100.000 agrarische termijncontracten

Frankfurt – De termijnmarkt Eurex in Frankfurt heeft sinds de start in juli 2009 meer dan 100.000 termijncontracten voor agrarische grondstoffen verhandeld.

Eurex schrijft het behalen van de mijlpaal vooral toe aan de extreme weersomstandigheden in 2010 en 2011 waardoor de handel in termijncontracten voor verwerkingsaardappelen sterk is gestegen.

Dit jaar zijn tot nu 38.000 agrarische termijncontracten verhandeld door Eurex. Dat is gemiddeld ruim driehonderd per dag. In juni zijn gemiddeld bijna vierhonderd termijncontracten per dag via Eurex van eigenaar verwisseld. In 2010 lag het daggemiddelde op tweehonderd contracten.

Op de termijnmarkt in Frankfurt kan gehandeld worden in verwerkingsaardappelen, boter, mageremelkpoeder, vleesvarkens en biggen. Er kan ook worden gehandeld in termijncontracten met tafelaardappelen voor de Britse markt, maar de handel hierin is minimaal.

Eurex in Frankfurt is in 1998 ontstaan uit een fusie van Six Swiss Exchange en Deutsche Börse. De agrarische derivatenhandel ging van start op 20 juli 2009. Deze handel vond voordien plaats aan de Waren Termin Börse (WTB) in Hannover. De Eurex is één van de grote drie derivatenbeurzen in de wereld, samen met de Chicago Mercantile Exchange en Euronext.

Of registreer je om te kunnen reageren.