Akkerbouw

Nieuws

Eisen duurzame biomassa in certificaten VVAK en VV-GZP

Zwolle – Akkerbouwers krijgen dit jaar te maken met extra voorschriften zodat hun bedrijfs- en teeltcertificaten voldoen aan de Europese RED-richtlijn voor biobrandstoffen.

Het gaat om de Voedselveiligheidscertificaten voor Akkerbouw (VVAK) en de VV-GZP voor granen, zaden en peulvruchten, meldt certificeringsinstelling NAK-Agro.

In de Renewable Energy Directive (RED) stelt de EU eisen aan de teelt van biomassa voor de energieproductie. ”De module heeft onder meer betrekking op de hoofd- of bijproducten die gebruikt worden als biomassa voor energieproductie in bijvoorbeeld biovergisters”, stelt NAK-Agro.

”Veel eisen vanuit de RED maken al onderdeel uit van de bestaande voedselveiligheidsnormen. Wat nog ontbrak is verwerkt tot een aanvulling met twaalf nieuwe normpunten. Aan het ministerie is goedkeuring gevraagd om op deze manier aantoonbaar te maken dat voldaan is aan de EU-richtlijn.”

Voor het VVAK-certificaat is de RED-module verplicht voor de granen, stelt NAK-Agro. ”Voor de overige gewassen kan het optioneel worden toegepast.”

Of registreer je om te kunnen reageren.