Akkerbouw

Nieuws

Egypte koopt weer tarwe op wereldmarkt

Caïro - Egypte heeft 120.000 ton tarwe gekocht.

De helft is in de VS besteld en de rest in Frankrijk. Het is voor het eerst sinds begin februari dat Egypte tarwe koopt in het buitenland. Het land is de grootste importeur van tarwe ter wereld. Vlak voordat ex-president Hosni Moebarak werd verdreven, kocht Egypte grote hoeveelheden tarwe op de wereldmarkt. Moebarak deed dat om de onrust te bezweren, die mede was ontstaan doordat Egypte de subsidie op tarwe had verlaagd.

Egypte meldt dat het geen tarwe meer koopt in Rusland, hoewel dat gezien de transportafstand gunstiger is dan aankoop in de VS, de EU, Argentinië, Australië of Canada. Analisten vermoeden dat Egypte op deze manier Rusland straft voor het exportverbod dat het vorig jaar augustus instelde. Egypte had door het Russische exportverbod grote moeite om voldoende tarwe te importeren. Rusland heft het exportverbod op 1 juli dit jaar weer op.

Ondanks dat Egypte weer grote hoeveelheden tarwe gaat kopen op de wereldmarkt, staat de tarweprijs wereldwijd onder druk. Verwerkers en handelaren zijn enigszins gerust gesteld door gunstige weerberichten in de VS en de EU, waardoor de productie uiteindelijk mee kan vallen. Bovendien lijken de eerste oogstresultaten in de VS aan te geven dat de schade aan de tarwe meevalt door de droogte van afgelopen winter.

Op de termijnmarkt in Parijs sloot het novembercontract dinsdag op €218,75 per ton. Op 1 juni noteerde het contract nog € 236,25.

Of registreer je om te kunnen reageren.