Akkerbouw

Nieuws 207 x bekeken

EU overweegt nieuwe tenders voor suiker uit te schrijven

Brussel – De Europese Unie (EU) overweegt tot maximaal 500.000 ton aan suiker via tenders te importeren. Dat heeft de Europese Commissie bekendgemaakt.

De EU verwacht ondanks een gewone bietenoogst aan het einde van het seizoen relatief lage voorraden met mogelijk een hoger prijsniveau tot gevolg. Voorlopig zet Indiase export echter nog juist druk op de prijzen.

Hoeveel import de EU via tenders wil toestaan, hangt volgens de Commissie af van hoeveel suiker naar de EU wordt uitgevoerd door de zogeheten APC-en EBA landen. De APC bestaat uit vooral Afrikaanse en Caribische ex-koloniën, de EBA uit weer andere ontwikkelingslanden. Ze mogen respectievelijk tariefvrij en onder speciale voorwaarden uitvoeren naar de EU.

Vorige maand nog stond de EU de tariefvrije invoer van 200.000 ton suiker toe nadat in februari het hoogste prijsniveau sinds 30 jaar werd bereikt op de LIFFE-termijnmarkt in Londen. Sindsdien is de suikerprijs weer wat gedaald, al ligt deze blijkens cijfers van de VN nog altijd enkele tientallen procenten boven het meerjarig gemiddelde,

Op dit moment komen suikerprijzen juist onder druk. Donderdag verloor de suikerprijs circa 5 procent nadat India onder druk van suikerproducenten besloot 500.000 ton suiker vrij te laten uitvoeren. De Indian Sugar Mills Association koerst op nog eens een miljoen ton, omdat er meer dan voldoende op voorraad zou zijn voor het geval van een volgende misoogst.

De suikerprijs daalt ook omdat de Amerikaanse dollar wat aan kracht heeft teruggewonnen nadat de Europese Centrale Bank de angst uitsprak dat de Griekse crisis de Eurozone destabiliseert.

Of registreer je om te kunnen reageren.