Akkerbouw

Nieuws

EU oogst 8 procent minder koolzaad

Hamburg - De EU oogst dit jaar 18,91 miljoen ton koolzaad. Dat is 8 procent minder dan vorig jaar, toen 20,56 miljoen ton van de akkers is gehaald. Het Duitse analysebureau Oil World schrijft de daling toe aan de droogte. “De regen is te laat gekomen voor het koolzaad om de schade door de droogte te herstellen.”

Volgens Oil World zakt de koolzaadproductie in de EU naar een alarmerend laag niveau. “De voorraad in de EU aan het eind van het seizoen op 30 juni 2012 zakt naar 1 miljoen ton. Dat is de kleinste voorraad sinds 2008. Het zal moeilijk worden voor de Europese biodieselproducenten om voldoende koolzaadolie te bemachtigen. Het kan leiden tot grotere importen van plantaardige olie uit Argentinië, Indonesië en Singapore.”

Vooral in Duitsland en Frankrijk heeft het koolzaad veel te lijden gehad van de droogte. Dat zijn de grootste koolzaadproducenten in de EU, meldt Oil World. “Maar ook Polen en Denemarken gaan minder koolzaad oogsten.”

Oil World verwacht een Duitse productie van 4,65 miljoen ton. Vorig jaar is daar 5,75 miljoen ton geoogst. De Franse productie zakt van 4,82 miljoen ton naar 4,70 miljoen ton. Polen zakt van 2,08 miljoen naar 1,80 miljoen ton.

Alleen in het Verenigd Koninkrijk voorziet Oil World een grotere koolzaadoogst ondanks de droogte. De Britten hebben vorig jaar 2,23 miljoen ton geoogst. Dat wordt dit jaar 2,34 miljoen ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.