Akkerbouw

Nieuws 328 x bekeken

Cargill: 1 miljoen hectare mais aangetast door overstromingen

Omaha – In het zuiden van de Verenigde Staten is minstens een miljoen hectare mais aangestast door de recente overstromingen van de rivieren Missouri en Mississippi.

Dat zegt bestuursvoorzitter Greg Page van handelsconcern Cargill, in een gesprek met de Britse zakenkrant The Financial Times. Het betreft drie procent van het totale areaal in de VS.

Page sprak de krant tijdens een bezoek aan de Oekraïense hoofdstad Kiev. Cargill voert een voortdurend gevecht tegen het wassende water, aldus Page. In de VS is volgens het ministerie van landbouw 37,3 miljoen hectare mais ingezaaid. Page zei dat de omvang van de schade per perceel kan verschillen.

De overstroomde gebieden liggen vooral in Iowa, Missouri, Nebraska en South-Dakota. Het gebied is deels onderdeel van de zogeheten ‘Corn Belt’ van Amerika. De laatste weken liep de prijs voor mais op, om vervolgens weer hard te dalen. Oorzaken waren de beperkte voorraden en een sterke vraag vanuit de Amerikaanse ethanolindustrie en China.

De maisvoorraad in de VS dreigt aan het einde van het seizoen te dalen tot het laagste niveau sinds de vroege jaren 90. Hoe de totale maisproductie zal uitpakken, is onzeker. Analisten denken dat warm weer in combinatie met een vochtige bodem kunnen duiden op een goede oogst; tenminste in gebieden die niet zijn ondergelopen door het rivierwater.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA denkt dat schade door overstromingen door boeren kunnen worden verhaald op een federale gewasverzekering.

Door de overstromingen is de Fort Calhoun-kerncentrale nabij Omaha ondergelopen. De regering stelt dat de centrale bestand is tegen het water en dat een ‘tweede Fukushima’ uitgesloten is. In het Japanse Fukushima was niet alleen sprake van veel heftiger overstromingen (tsunami) maar ook een aardbeving die de infrastructuur sloopte.

Of registreer je om te kunnen reageren.