Akkerbouw

Nieuws

Canada wil einde aan monopolie Wheat Board

Winnipeg – De Canadese overheid wil een eind maken aan de monopoliepositie van de Canadian Wheat Board (CWB).

Volgens landbouwminister Gerry Ritz willen de graantelers in West-Canada meer partijen waaraan ze hun tarwe of gerst kunnen verkopen.

Graantelers in Manitoba, Saskatchewan, Alberta en langs de Peace River in British Columbia moeten al hun tarwe en gerst aan de CWB verkopen als het is bestemd voor de export of voor humane consumptie. Minister Ritz vindt dat boeren in heel Canada zelf moeten kunnen beslissen welke afzetpartner ze kiezen, omdat een vrije markt goed is voor de economie.

De monopoliepositie van de CWB ligt vast in de wet. Voorzitter Allen Oberg van de CWB vindt dat de federale overheid niet zo maar de wet kan veranderen. ”Daar moet eerst via een referendum democratisch over worden besloten door de telers die nu leveren aan de CWB.”

Begin deze eeuw werd de monopoliepositie van de CWB deels afgebouwd, nadat de VS een klacht had ingediend bij de wereldhandelsorganisatie WTO. Desondanks is de CWB nog steeds het grootste tarwehandelsbedrijf ter wereld.

Eerder diende de VS een klacht in over de Australian Wheat Board, het vermarktingsorgaan voor tarwe in Australië. In 2008 werd de monopoliepositie van de AWB opgeheven.

Of registreer je om te kunnen reageren.