Akkerbouw

Nieuws

Broeikaseffect brouwgerst op 400 CO2-equivalenten

Dronten – De productie van één ton brouwgerst belast het milieu met ongeveer 400 ton CO2-equivalenten. Daarin is ook inbegrepen de verwerking in de mouterij.

Kunstmest levert een grote bijdrage aan de CO2-footprint van de teelt van brouwgerst, vertelde adviseur Jasper Scholten vandaag in Dronten op een bijeenkomst van het brouwgerstinstituut Nibem. ”De productie van stikstofkunstmest heeft een aandeel van 25 procent in de productie van CO2-equivalenten. De aanwending ervan heeft een aandeel van 30 procent. Bij de productie en aanwending van stikstofkunstmest komt veel lachgas (N2O) vrij. Eén kilo N2O telt voor 298 CO2-equivalenten omdat het een veel sterker broeikaseffect heeft dan CO2.”

Het gebruik van dierlijke mest en het energieverbruik hebben elk een aandeel van 20 procent. Scholten: ”Er zitten veel aannames in deze berekeningen. ”

Bier scoort wat betreft CO2-footprint vergelijkbaar met koffie, zegt Scholten. ”Thee en water in een fles belasten het milieu minder wat betreft broeikaseffect. Frisdrank, fruitdrank en melk scoren slechter dan bier. Vooral melk heeft een sterk broeikaseffect omdat er bij de productie veel methaangas vrij komt. Eén kilo methaangas heeft hetzelfde broeikaseffect als 25 kilo CO2.”

Of registreer je om te kunnen reageren.