Akkerbouw

Nieuws

Australië oogst minder graan en meer koolzaad

Canberra – Australië oogst volgend seizoen 26,2 miljoen ton tarwe. Dat is 1 procent minder dan dit seizoen. De gerstproductie komt in seizoen 2011/2012 op 8,1 miljoen ton. Dat is 13 procent minder dan dit seizoen.

Dit meldt het overheidsbureau Abares. ”Australië oogst 2,3 miljoen ton koolzaad. Dat is een stijging van 6 procent”, aldus het overheidsorgaan.

Abares baseert de eerste oogstprognose voor het nieuwe seizoen op de inzaai van de wintergewassen. Dat verloopt voorspoedig in het oosten van Australië. Abares verwacht dat de inzaai van de wintergewassen daar eind juni is afgerond. ”De regen in de zomer en herfst hebben gezorgd voor een goed zaaibed. Maar de kosten voor de telers in Oost-Australië stijgen. Vooral de bestrijding van muizen gaat meer geld kosten.’

In het westen van Australië is het lange tijd droog geweest, meldt Abares. ”Daar is 70 tot 80 procent van de wintergewassen gezaaid. Daar is nu wel regen gevallen maar daar mag wel wat bij komen.”

De overheidsorganisatie schat het areaal wintergewassen (graan en koolzaad) op 22,86 miljoen hectare. Dat is bijna net zo veel als het record van 22,91 miljoen hectare in seizoen 2008/2009.
De productie van de zomergewassen valt nog in dit lopende seizoen 2010/2011.

De productie van zomerkoolzaad en zomergraan is in Australië met 73 procent gestegen naar 4,8 miljoen ton, meldt Abares. ”Dat is de grootste oogst sinds seizoen 2001/2002. Hevige regen zorgde voor ernstige overstromingen eind vorig jaar in Queensland en New South Wales. Dat vernielde de vroeg gezaaide zomergewassen in de lager gelegen gebieden. Daar is later katoen, rijst of sorghum gezaaid. Maar de zomergewassen in de hoger gelegen gebieden hadden dankzij de neerslag voldoende vocht tot hun beschikking, wat leidde tot hoge hectareopbrengsten”, aldus het bureau.

Totaal is in Australië dit seizoen 1.489.000 hectare zomergewassen geteeld. Dat is het grootste areaal in negen jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.