Akkerbouw

Nieuws

Argentinië pakt internationale graangiganten aan

Buenos Aires – Argentinië sluit Bunge per direct uit van de graanhandel en legt het een boete op ter waarde van 476 miljoen dollar (327,4 miljoen euro).

Het Zuid-Amerikaanse land legt ook andere internationale graangiganten voor vele honderden miljoenen euro’s aan boetes op. De bedrijven zouden rond topgraanjaar 2008 stelselmatig belastingen hebben ontdoken, bijvoorbeeld bij de handel op Uruguay.

Cargill krijgt een claim van 252 miljoen dollar (173 miljoen euro) aan de broek, terwijl het Franse Louis Dreyfus mogelijk 140 miljoen dollar (96 miljoen euro) moet betalen. Een woordvoerder van de douanedienst Afip stelt dat ook het Nederlandse Nidera en ADM mogelijk betrokken zijn bij de belastingontduiking. De partijen hebben volgens Afip graan zeer goedkoop opgekocht en tegen historisch hoge prijzen verkocht. Ze hielden de waarde van het graan in de boeken echter laag, en rapporteerden lage winsten.

Alle bedrijven die schuldig worden bevonden wacht schorsing, aldus Afip, dat niet kan aangeven waarom Bunge als eerste aan de beurt is. Bunge kan geen graan meer bij boeren kopen. De firma, ooit in Nederland begonnen, vraagt tussenpersonen partijen graan direct naar het centrum van de graanhandel, Rosario, te brengen.

Of registreer je om te kunnen reageren.