Akkerbouw

Nieuws 309 x bekeken

Areaalgroei miscanthus mogelijk van 30 naar 300 hectare

Westmaas - Het areaal miscanthus in Zeeuws-Vlaanderen kan groeien van 30 naar 300 hectare. Dat meldt adviesbureau DLV Plant op basis van het pilotproject waarbij miscanthus als grondstof voor constructiematerialen wordt geteeld.

De vezelverwerkingsfabriek kan meer miscanthus gebruiken dan de 30 hectare die nu is aangeplant. Het meerjarige gewas levert pas na vier jaar de volledige opbrengst en kan vervolgens wel twintig jaar lijven produceren. De hoge plantkosten leveren in de eerste jaren een knelpunt op.
Om te onderzoeken of de eerste jaren voordeliger kunnen worden overbrugd, voert DLV Plant een pottentest uit in samenwerking met het voorlichting- en opleidingscentrum glastuinbouw in Terneuzen.

DLV Plant
heeft in samenwerkingsverband, in het kader van het project Miscanthus, Innovatie in de zoektocht naar groene grondstoffen, activiteiten opgezet om het knelpunt op te lossen.

In potten van 12 centimeter zijn planten in de tunnelkas opgekweekt. De groei was bijzonder vlot; het gewas was snel 50 centimeter hoog. Nu wordt gepoogd de miscanthus uit te planten na de oogst van een akkerbouwgewas als tarwe. Dan is er in het eerste jaar wel opbrengst van een gewas, maar kan de miscanthus toch al groeien. Het onderzoek moet duidelijk maken hoe de opgepotte miscanthus het beste uitgepoot kan worden en hoe de plant zich vervolgens houdt als de winter zich aandient. Er wordt daarbij een vergelijking gemaakt met normaal in april in de volle grond uitgeplante wortelstokken.

Of registreer je om te kunnen reageren.