Akkerbouw

Nieuws

Areaal pootaardappelen krimpt met 2,1 procent

Emmeloord – Het areaal pootgoed krimpt dit jaar met 2,1 procent naar 36.651 hectare.

De rassen met de grootste oppervlakte moeten dit jaar het meeste areaal inleveren. Er wordt meer pootgoed geteeld van de kleinere rassen. Dat was vorig jaar juist andersom.

De keuringsdienst NAK heeft de aangifte van pootaardappelen gepubliceerd voor de oogst van 2011. Spunta blijft met 4.967 hectare verreweg het grootste ras in de pootgoedteelt, maar moet wel 1,8 procent aan oppervlakte inleveren. Daarna volgt Bintje met een areaal van 1.947 hectare. Na twee jaar stijging is het Bintje-areaal dit jaar met 10,4 procent gekrompen.

De andere rassen waar meer dan 1.000 hectare pootgoed van worden geteeld zijn Agria, Desirée, Innovator, Fontane en Agata. Alleen Fontane (plus 28,8 procent naar 1.876 hectare) en Agata (plus 2,2 procent naar 1.121 hectare) zijn gegroeid.

De andere grote rassen Agria (min 11,3 procent), Desirée (min 14,2 procent) en Innovator (min 3,1 procent) verliezen terrein. Het lijkt er op dat vooral het fritesras Fontane terrein wint op de andere fritesrassen Agria, Bintje en Innovator. Het areaal Fontane groeit procentueel gezien het meest van alle grote rassen.

Wat verder opvalt is dat de pootgoedtelers steeds meer rassen kiezen waar een kleine oppervlakte van wordt geteeld. Bijna de helft van het areaal bestaat uit rassen waar minder dan 300 hectare pootgoed van staat. Het areaal kleinere rassen groeit ieder jaar met een paar procent.

Ook is meer pootgoed geplant dat dit jaar maximaal de klasse S kan bereiken. Die oppervlakte komt op 7.465 hectare. Dat is 32 procent meer dan de 5.635 hectare van vorig jaar. De maximale oppervlakte van de klasse SE daalt juist met 2 procent naar 8.081 hectare. Pootgoed dat maximaal de klasse E of A kan halen daalt ook in areaal.

Of registreer je om te kunnen reageren.