Akkerbouw

Nieuws 252 x bekeken

Al vroeg verlagingen in veldkeuring NAK

Emmeloord – De eerste verlagingen zijn al genoteerd in de veldkeuringen van aardappelen door de keuringsdienst NAK, die nu in het hele land plaats hebben.

”Zowel op bacterie als virus”, zegt Ton Stolte, manager buitendienst. ”Dat is vervelend, want je hoopt dat het meevalt. Dat verwacht je ook gezien de gunstige weersomstandigheden bij het poten. Wat dat zegt over de rest van het seizoen is nu nog niet te zeggen. Dat moet de komende weken blijken. De regen die nu is gevallen, kan het proces wel versnellen.”

Er is 36.651 hectare voor de keuring aangegeven, bijna 800 hectare minder dan vorig jaar.
De NAK heeft dit seizoen een aantal speerpunten vastgesteld, gericht op bacterieziek. Om nog alerter te zijn, vooral op percelen waar veel wordt geselecteerd. We willen de slechte partijen eruit halen.”

Zo hebben keurmeesters de opdracht om percelen waarin zichtbaar veel wordt geselecteerd direct te bezoeken, wordt er meer dan in voorgaande jaren gebruik gemaakt van herkomstgegevens om slechte lijnen extra aandacht te geven en wordt uniformiteit in het keuren gewaarborgd door teamleiders en de technisch coördinator regelmatig gekeurde percelen opnieuw te laten bezoeken.

Of registreer je om te kunnen reageren.