Akkerbouw

Nieuws

Akkoord over illegaal pootgoed in België

Brussel – Breeders Trust heeft een akkoord gesloten met de Belgische boerenorganisaties over de betaling van kwekersrechten over eigen geteeld pootgoed. Breeders Trust is blij met het akkoord.

Breeders Trust int kwekersrechten over pootgoed dat telers zelf hebben verbouwd. De overeenkomst over dit hoevepootgoed is gesloten met het Algemeen Boeren Syndicaat, Belgische Boerenbond en de Waalse boerenbond FWA.

De telers moeten € 37,50 per ton kwekersrecht betalen voor hoevepootgoed van alle monopolierassen dat ze in 2011 hebben gepoot, zegt directeur Geert Staring van Breeders Trust. ”Dat is minder dan de gebruikelijke vergoeding. De EU schrijft een billijke vergoeding voor van minimaal 50 procent van het kwekersrecht over pootgoed dat niet zelf is verbouwd. Later dit jaar gaan we onderhandelen over de vergoeding voor het hoevepootgoed dat in 2012 wordt gebruikt.”

Ruim 130 telers hebben in mei een aanmaning gehad van Breeders Trust voor hoevepootgoed dat is gebruikt van 2008 tot en met 2011. Staring: ”Het kwekersrecht over 2008 tot en met 2010 schelden we kwijt. Alleen over 2011 moeten ze kwekersrecht betalen. Ze krijgen uitstel tot 14 juni om te betalen. Als ze te veel hebben betaald krijgen ze het restant terug.”

Door de versoepeling lopen de kweekbedrijven honderdduizenden euro’s mis, zegt Staring. ”Maar het is nu voor de toekomst goed geregeld. Het is een uniek akkoord waar we erg blij mee zijn.

Telers kunnen via de website van Breeders Trust opgeven hoeveel hoevepootgoed van monopolierassen ze gebruikt hebben. Telers die niet voldoen aan deze wettelijke plicht gaan we hard aanpakken.”

Of registreer je om te kunnen reageren.