Akkerbouw

Nieuws

Akkerbouwvakbond ageert tegen advies RLI

Noordhoek – De Nederlandse Akkerbouw vakbond (NAV) ageert tegen het advies dat de Raden voor de leefomgeving en infrastructuur (RLI) aan staatssecretaris Bleker geven over de uitgangspunten voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

Volgens de NAV is het advies te eenzijdig gericht op liberalisering van de wereldmarkten van agrarische producten.

NAV-voorzitter Teun de Jong stelt vast dat RLI liberalisering als een voldongen feit ziet. ”De RLI heeft zelfs niet de moeite genomen de plussen en minnen van vrije wereldhandel voor de samenleving en voor voedselproducenten en consumenten op een rij te zetten en dit af te zetten tegen een gemeenschappelijk landbouwbeleid waarin de landbouwmarkten enigszins worden geordend”, vindt De Jong. ”Men constateert slechts dat de liberalisatie door de Wereldhandelsorganisatie WTO voortgaat. Dit terwijl liberalisatie wel degelijk enorme nadelen kent.”

De NAV-voorzitter noemt als één van de nadelen dat overproductie leidt tot lage prijzen waarna de landbouwinvesteringen dalen en de wereld richting een voedselcrisis koerst. ”En niet te vergeten van het grotendeels verdwijnen van de productie van plantaardig eiwit uit Europa na het verdwijnen van de marktbescherming in de EU.”

RLI gaat volgens de vakbond volledig voorbij aan de maatschappelijke gevolgen van scherpe concurrentie op de wereldmarkten. ”Vrije wereldhandel klinkt mooier dan het is. Denk ook eens aan de verspreiding van ziekten en plagen die zich door de wereldhandel sneller over de wereld verspreiden.”

De Jong vindt dat naast het advies van RLI een advies moet worden gelegd met mogelijkheden voor landbouw en samenleving bij een GLB met ordening van markten en voedselsoevereiniteit als uitgangspunt. De Jong: ”Minder gesleep met landbouwproducten over de wereld en inzetten op voedselzekerheid en voedselveiligheid per werelddeel. Dus per werelddeel zorgen voor voedselzekerheid en dus minder afhankelijkheid van de wereldmarkt. Met andere woorden managed trade.”

Of registreer je om te kunnen reageren.