Akkerbouw

Nieuws

Aardappelras Barcelona in zes jaar op rassenlijst

Emmeloord – Het nieuwe aardappelras Barcelona heeft binnen zes jaar een plek op de rassenlijst gekregen, zowel op de Nederlandse als Europese lijst. Dat meldt The Potato Company (TPC).

Harm Kannegieter kweekte Barcelona, die wordt verkocht in onder andere Egypte, Algerije en Spanje. De aardappel is ook in supermarkten te vinden.

”Nooit eerder wist een handelshuis zo snel een nieuw aardappelras te vermarkten”, zegt directeur Gaby Stet. Het bedrijf creëert deze snelheid door het werk van de kweker, in dit geval Kannegieter, niet over te doen. ”Wij zetten het ras direct uit op referentieproefvelden op allerlei plekken in Europa en beginnen meteen met pootgoedvermeerdering. Na het eerste jaar bekijken we waar we het ras kunnen inzetten. Met dit systeem winnen we ontzettend veel tijd. Barcelona wordt al op 12 hectare geteeld.”

Barcelona presteert goed in stressvolle omstandigheden, motiveert Stet de keuze voor dit ras. ”Het is gewoon heel sterk. Dat verraste ons ook.”

Het direct vermeerderen van pootgoed, brengt ook een risico met zich mee. ”Soms gooien we veel aardappelen weg, omdat het ras toch tegenvalt. Dat hebben we over voor de tijdwinst. De voedselbanken zijn daar blij mee.”

Of registreer je om te kunnen reageren.