Akkerbouw

Nieuws

Aardappelareaal voor Avebe blijft stabiel op 48.000 hectare

Foxhol - Het areaal zetmeelaardappelen voor Avebe komt dit jaar op ruim 48.000 hectare. De aardappelen worden zowel in Nederland als in het Duitse WeserEms gebied geteeld.

In Nederland wordt ruim 2.000 hectare meer zetmeelaardappelen geteeld dan vorig jaar, zegt woordvoerder Johan Russchen. “Terwijl in het WeserEms gebied het areaal met ruim 2.000 hectare krimpt. De gestage teruggang in areaal van de afgelopen jaren is daarmee gestabiliseerd.”

Volgens Russchen is het aantal telers dat zetmeelaardappelen teelt voor Avebe gedaald in het WeserEms gebied. “Dit zijn vaak kleinere telers die overgaan naar andere gewassen vanwege bijvoorbeeld de Duitse subsidie op mais voor bio-energie. Meestal zijn de Avebe-aandelen van telers in het Weser Ems gebied overgedragen aan Nederlandse telers, zodat het areaal in Nederland is gestegen.”

In Nederland is Seresta met een aandeel van 32 procent het grootste zetmeelras. Daarna volgen Festien (17 procent), Aveka (16 procent) en Avarna (13 procent). In het Weser Ems gebied is Festien met een aandeel van 21 procent het grootste ras gevolgd door Seresta (16 procent), Aveka (10 procent) en Avarna (9 procent).

Vanaf de oogst van 2012 worden de landbouwsubsidies ontkoppeld van de teelt van zetmeelaardappelen. Russchen: “Vanaf dat oogstjaar wordt een vast basis volume en een flexibel volume aan aardappelzetmeel geproduceerd. Avebe ziet het daarom als een goed signaal dat het areaal stabiel blijft en in Nederland zelfs is gestegen. Dat is belangrijk om ook in mindere oogstjaren tenminste het op de vraag afgestemde volume zetmeel te kunnen produceren.”

Of registreer je om te kunnen reageren.